Een groot voordeel van wielrennen in vergelijking met andere sporten is dat de kans op spierpijn na het fietsen niet heel groot is. Maar zoals bij iedere vorm van sportbeoefening kun je ook van fietsen last hebben van spierpijn. Sterker nog, wielrenners weten als geen ander hoe het is om met spierpijn te sporten want vooral tijdens het fietsen ervaren zij vaak spierpijn.
Soorten spierpijn
Er zijn eigenlijk twee soorten spierpijn. De bekendste is de zogenaamde ‘verlate spierpijn’. Deze treedt op na het sporten, zo’n 12-48 uur erna. Wielrenners hebben hier over het algemeen wat minder last van. Dit komt door de samentrekking van de spieren tijdens het fietsen. Je maakt tijdens het fietsen grote dynamische bewegingen en deze zorgen nu eenmaal voor minder spierpijn dan de bewegingen die iemand bijvoorbeeld tijdens het fitnessen maakt. Dit betekent overigens niet dat een wielrenner geen verlate spierpijn heeft. Maar in vergelijking met andere sporten zal het in de meeste gevallen wel minder zijn.
De tweede vorm van spierpijn is de ‘vroege spierpijn’. Dit is het brandende gevoel dat ontstaat tijdens het sporten. Dit is de vorm van spierpijn die veel fietsers kennen als ‘verzuren’. Het is niet de bekendste vorm van spierpijn, maar voor wielrenners wel de meest voorkomende.
Hoe voorkom je spierpijn?
Allereerst is het goed te beseffen dat er niets mis mee is om af en toe eens spierpijn te hebben. Het geeft aan dat je je spieren zwaarder hebt belast dan dat ze gewend zijn. Als je je spieren goed laat herstellen zullen ze sterker worden en groeien. Daarom is rust voor een sporter net zo belangrijk als inspanning.
Je kunt je fietstocht het beste eindigen met 5 a 10 minuten rustig fietsen met een lage hartslag en een hoge trapfrequentie. Hierdoor krijgt je lichaam de kans de afvalstoffen in de spieren af te voeren. Ook is het belangrijk om goed te eten na de training.
De dag na de inspanning is het aan te raden een zogenaamde hersteltraining te doen: 30 a 45 minuten rustig fietsen. Hierdoor zal de doorbloeding in de spieren toenemen en afvalstoffen worden afgevoerd.