Alternatieve sporten voor de wintermaanden

3 minuten

Tijdens de wintermaanden gaan veel wielrenners een andere sport doen. Dit doen ze uiteraard om de conditie op peil te houden, maar ook voor de afwisseling. Aan het einde van de winter is het dan weer extra lekker om op de fiets te kunnen stappen. We laten een paar alternatieve sporten voor de winter de revue passeren en geven en passant ook een paar tips.

Hardlopen

Hardlopen en wielrennen liggen redelijk dicht bij elkaar, omdat het beide duursporten zijn. Andere overeenkomst (en voordeel) is je het vanuit huis kunt doen. Net als met fietsen trek je sportkleding aan, je loopt de deur uit en kunt gaan sporten.

Tips voor het hardlopen:

– Bouw het hardlopen geleidelijk op wat betreft afstand en tempo. Omdat je door het fietsen een goede conditie hebt, is het verleidelijk om direct te beginnen met behoorlijke afstanden en om flink door te lopen. Maar wees ervan bewust dat je spieren, maar ook je gewrichten zich aan moeten passen aan de veranderde belasting. Doe het daarom zeker de eerste paar weken rustig aan en bouw je afstanden en tempo na die “aanpassingsfase” rustig op.

– Begin iedere keer als je gaat hardlopen met een warming-up door rustig te lopen en wat bekende oefeningen te doen die bijvoorbeeld voetballers bij een warming-up ook doen. Doe ook altijd een cooling down door ruim voordat je thuis bent je tempo te verlagen en voordat je naar binnen stapt ook nog wat korte oefeningen te doen.

Hardlopen: een goede (duur)sport voor wielrenners in de winter.

– Zorg dat je goede hardloopkleding hebt: goede schoenen zijn natuurlijk belangrijk, maar ook goede hardloopbroeken, shirts en sokken zijn belangrijk. Let op het meervoud: voor verschillende weersomstandigheden heb je verschillende kleding nodig. Daarnaast is het ook wel fris om na iedere hardlooptraining de volgende keer schone kleding aan te kunnen doen. Daarnaast voel je je, net als bij het fietsen, beter in geschikte kleding en verhoogt het je plezier.

– Lees meer over hardlopen op internet of in boeken. AllesOverWielrennen.nl is een website over wielrennen en uiteraard kunnen we je tal van andere tips geven voor het hardlopen, maar andere websites zijn veel completer. Kijk bijvoorbeeld eens op www.runnersweb.nl.

Wandelen

Wandelen heeft misschien een oubollig karakter, maar is een prima manier om je conditie op peil te houden. Voordeel is dat je wandelen kan blijven doen zolang je goed ter been bent. Ander voordeel is dat het vooral voor kantoorwerkers een manier is om lekker buiten te zijn.

Het voordeel van wandelen is dat je geen warming-up of cooling down hoeft te doen en je het altijd en overal kan doen. Als er sneeuw ligt is hardlopen vaak lastig vanwege de gladheid, om over fietsen maar te zwijgen. Wandelen door de sneeuw kan vaak prima.

Zorg wel voor goede schoenen. Zeker als je lange wandelingen maakt is goed schoeisel een must.

Zwemmen

Een ander alternatieve sport voor wielrenners in de winter is zwemmen. Ze zeggen wel eens dat je met zwemmen alle spieren in je lichaam gebruikt en dat het daarom zo goed voor je is. Dat klopt natuurlijk ook. Daarnaast is het ook een goede sport, omdat het de spieren en gewrichten weinig belast. Veel minder dan bijvoorbeeld met hardlopen. Daarnaast is het goed voor de hart-longfunctie, oftewel je conditie.

Zwemmen - sport voor wielrenners in de winter
Zwemmen is voor wielrenners een goede manier om ‘s winters de conditie op peil te houden.

Schaatsen

De laatste jaren hebben we niet heel veel kunnen genieten van natuurijs. Alhoewel schaatsen prima is te combineren met fietsen, is het daarom een sport die lastig is om uit te oefenen. Of je moet natuurlijk in de buurt van een ijsbaan wonen. Vind je schaatsen leuk en woon je in de buurt van een ijsbaan, dan is schaatsen zeker een uitermate goed alternatief om alles fietser de wintermaanden door te komen.

Schaatsen - sport voor wielrenners in de winter
Schaatsbaan in de buurt? Schaatsen is in combinatie met fietsen misschien wel de beste sport.

Krachttraining / Fitness

Een laatste alternatieve sport voor wielrenners die we hier willen behandelen is krachttraining of fitness. Hiermee kun je je spieren sterk maken en je algemene uithoudingsvermogen onderhouden. Eerder schreven we al een tweetal blogs over. Deze lees je hier:

5 tips voor fietsers die aan krachttraining willen gaan doen
Krachttraining voor wielrenners: de 9 beste oefeningen

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?