Een goede fietshouding is super belangrijk. Als je niet goed op je fiets zit, gaat dit ten koste van het fietsplezier. Daarom is het goed afstellen van je fiets zo belangrijk. Als je dit niet goed doet, zit je niet goed en lekker op je fiets. Ook kun je minder kracht overbrengen op je pedalen en kun je last krijgen van vervelende pijntjes en zelfs blessures. Laten we daarom eens kijken hoe je je fiets moet afstellen.
Écht harde regels voor de afstelling van je fiets zijn er niet, maar er zijn wel richtlijnen. Omdat ieder mens anders is, moet je onderstaande informatie dus als richtlijn nemen en niet als ijzeren wet.
Contactpunten met je fiets
Als racefietsers heb je drie contactpunten met je fiets:
1. Met je kont op je zadel
2. Met je handen aan het stoer
3. Met je voeten op de pedalen
Als deze drie contactpunten goed hebt afgesteld op jouw lichaam, heb je een heel goed begin gemaakt met je fietshouding. (We gaan er hier van uit dat je fiets de goede framemaat heeft)
1. Zadel
Een zadel moet steun geven tijdens het fietsen. Een van de meest gemaakte fouten bij beginnende racefietsers is een te laag zadel. Maar ook ervaren wielrenners willen deze fout nog wel eens maken. Als je zadel te laag staat, kun je minder kracht overbrengen op je pedalen en komt er onnodig veel druk op de knieën en bovenbeenspieren.
Maar hoe hoog moet je zadel dan staan?
Om dat te bepalen doe je eerst je fietsschoenen uit en ga je op je fiets zitten, voorover gebogen dus met de handen in de beugels (als je stil staat is dat een beetje lastig, dus laat je door iemand vasthouden). Zet je linkerpedaal op zijn laagste stand. Strek nu je linkerbeen. Als je met je hiel net het pedaal kunt raken staat je zadel op de juiste hoogte. Doe hetzelfde met je rechterbeen. Misschien merk je verschil omdat je benen niet even lang zijn. Ga dan uit van het kortste been en / of doe een zooltje in de schoen van je kortste been.
Trek nu weer je fietsschoenen aan. Als je je voeten nu op de juiste manier op je pedalen plaatst, dus met de bal van je voet op het pedaal, is je been als het goed is iets gebogen. Dan staat je zadel op de juiste hoogte.
Als je dit hebt gedaan, ben je nog niet klaar met je zadel, want deze kan ook nog naar voren of naar achteren.
Om daar de goede afstelling voor te bepalen heb je een stukje draad nodig met iets zwaars eraan. Ga op het zadel zitten en zet de pedalen horizontaal. Hou nu de draad tegen de voorkant van je knie. De draad moet nu precies langs het hart van de pedaalas gaan. Valt de draad er aan de voorkant langs, moet het zadel naar achteren worden gezet. Valt de draad er aan de achterkant langs, moet het zadel naar voren worden gezet.
Tenslotte moet het zadel nog in de juist hoek worden gezet. Het brede gedeelte (dus niet het hele zadel) moet helemaal horizontaal staan. Door dit brede gedeelte aan de achterkant van het zadel horizontaal te zetten, voorkom je dat je naar voren glijdt tijdens het fietsen. Gebruik hiervoor een waterpas.
Een goede afstelling van je fiets is essentieel voor je fietsplezier én fietsprestaties
2. Stuur
Over de juiste hoogte van het stuur lopen de meningen uiteen. Ook omdat dit heel afhankelijk is van de lengte van je armen en romp. De meest gebruikte richtlijn is als volgt: als je je handen op het stuur houdt en je je armen iets buigt moet je rug een hoek van 45 graden maken ten opzichte van de grond. Een goede fietsenverkoper kan dit voor je meten.
Doe je het zelf, dan is het een stuk lastiger. Dan komt het over het algemeen aan op gevoel. Gevoel is in deze zeker geen slechte raadgever. Zet het stuur zo laag als je zelf prettig vindt. Begin door het stuur iets lager te zetten dan je zadel en ga dan geleidelijk lager totdat het goed aanvoelt. Houd daarmee wel rekening met de verschillende manieren waarop je je stuur vast kunt houden: handen bovenop het stuur, op de remgrepen en in de beugels. Alle manieren moeten goed aanvoelen. Je zult zien dat hoe langer je armen en / of romp hoe lager je je stuur zet.
Tenslotte moet het stuur nog in de goede hoek worden gezet. Het stuur moet zo gekanteld worden dat de uiteinden van de beugel tussen parallel aan de grond en een hoek van 10 graden liggen. Kijk hierbij ook altijd of je goed bij de remgrepen kunt. Niet onbelangrijk…
Ga je een (nieuwe) racefiets kopen? Laat de fietsenverkoper je dan helpen bij het afstellen van je fiets. Neem daarvoor je fietskleding en zeker je fietsschoenen mee.
3. Pedalen
Voor een goede en efficiënte houding moet de bal van je voet boven de pedaalas op je pedaal rusten. Hoe ver naar buiten of juist naar binnen, je hiel een beetje naar binnen of recht, etcetera is een kwestie van uitproberen. Heel veel is daarbij afhankelijk van je voeten en het comfort.
Comfort
Zoals gezegd zijn bovenstaande regels richtlijnen. De regels gaan uit van gemiddelden. Denk er bij het afstellen van jouw fiets aan dat comfort het allerbelangrijkste is. Een gouden regel is dat als het goed voelt, het ook goed is. Dus als je iets af moet wijken van de richtlijnen om een comfortabele houding op de fiets aan te kunnen nemen, is dat geen probleem.
Maar… wijk ook weer niet te veel af. Moet je heel veel afwijken van de richtlijnen om comfortabel op je fiets te zitten, dan is er waarschijnlijk wat anders aan de hand. Dan is het verstandig om langs de dokter te gaan. Ook kan het zijn dat je lichaam even moet wennen aan de fietshouding. Fietsen op een racefiets is toch heel anders dan het fietsen op een stadsfiets. Geef je lichaam even de tijd om te wennen. Waarschijnlijk wordt het zitten op de racefiets steeds wat comfortabeler naarmate je went aan de houding.